internationaal ondernemen

Dromen over ondernemen!

Sinds een tijdje heb ik naast mij vaste baan een eigen bedrijfje. Dit ben ik gestart vanuit mijn passie en ik wil graag groeien. Zo groot worden dat ik er zelf van kan leven en mijn vaste baan kan opzeggen. Eigenlijk had ik het veel eerder moeten doen maar durfde het niet. Bang om te falen. Bang dat alle tijd en energie die ik er in zou stoppen voor niets zou zijn geweest. Toch kwam ik op een gegeven moment op het punt dat ik bedacht dat ik er misschien spijt van zou krijgen als ik het niet had geprobeerd. Dus heb ik de sprong maar gewaagd en ik moet zeggen dat het me tot nu toe niet is tegen gevallen.

Voordelen en nadelen

Natuurlijk wist ik van te voren dat ik hard moest werken om iets te bereiken en dat heb ik ook gedaan. Een nadeel was dat ik zelf geen startkapitaal had, dat moest ik dus bij de bank gaan lenen. Dat neemt risico’s en onzekerheid met zich mee. Nu we een tijdje verder zijn heb ik zeker vertrouwen dat het wel gaat lukken.
Om die lening bij de bank te krijgen moet je een goed bedrijfsplan hebben. Je moet goed kunnen uitleggen wat je wilt gaan doen en hoe je het wilt bereiken. Dat heb ik ook gedaan. Het heeft mij gedwongen om zakelijker na te denken en niet alleen te blijven dromen.
Een ander nadeel was en is nog steeds dat ik een andere baan naast mijn bedrijf heb. Dit zorgt er soms voor dat ik in de knoop raak met mijn tijd en energie. Toch denk ik dat ik het nog wel even op deze manier kan volhouden.
Een groot voordeel is dat ik voor mijzelf kan werken en dat ik kan werken waar en wanneer ik dat wil. Daarom voelt het soms niet alsof ik echt aan het werk ben. Het voelt dan meer alsof ik met een van mijn projecten bezig ben.

Dromen

Toch zijn er natuurlijk wel dromen over gebleven. Zo zou ik op den duur graag internationaal ondernemen. Dus echt uitgroeien tot een groter en internationaal bedrijf. Ik weet dat daar heel veel bij komt kijken. Zodra de tijd daar is zorg ik ook dat ik me er goed op het voorbereid. Voor alles wat ik niet weet, zorg ik dat ik een specialist in huur die het wel weet. Wat zijn jouw dromen?

Geef een reactie