Glasvezel is razendsnel internet. Daarbij is het veel stabieler dan bijvoorbeeld kabel of DSL. Dit komt doordat data door middel van glasvezelkabels heel snel en betrouwbaar kan worden doorgestuurd. Er zijn in Nederland een aantal grote glasvezelnetwerken. Deze worden aangelegd en uitgebreid door een aantal beheerders. Dit zijn bijvoorbeeld KPN NetwerkNL en kleinere beheerders zoals CIF. Zij zorgen er voor dat je als bewoner een aansluiting in de buurt hebt waardoor je ook gebruik kunt maken van dit snelle internet.
Op dit moment heeft nog niet iedereen toegang tot zo’n netwerk. Om te beginnen kun zelf makkelijk controleren of er glasvezel aanbiedingen zijn voor jouw adres. Vervolgens kun je controleren of er plannen zijn om in de toekomst een glasvezelnetwerk aan te leggen bij jou in de buurt. Dit kun je vaak doen bij de beheerder of op een vergelijkingswebsite voor glasvezel internet zoals providercheck.nl.
Is er geen glasvezel voor jouw adres beschikbaar?
Nu zal je misschien denken dat dit een kwestie is van afwachten, maar nee; je kunt dit als bewoner juist aansturen! De grotere netwerkbeheerders en de gemeente bepalen uiteindelijk waar en glasvezel komt, maar kijken hierbij naar een zogeheten vraagbundel. Wanneer er een bepaald percentage aan huishoudens aangeeft glasvezel te willen hebben, dan is de vraagbundel zo hoog dat een beheerder heel vaak over kan gaan op de aanleg ervan.
Zelf een initiatief opzetten
Dit betekent dus wel dat je op zoek moet gaan naar meer bewoners die ook glasvezel willen hebben. Zo kun je samen laten weten dat er duidelijke behoefte is aan een netwerk. Zo kan er een kleiner bewonersinitiatief ontstaan waarin ook meegedacht kan worden over de verdere ontwikkeling van zo’n netwerk.
Bij het zelf opzetten van een vraagbundel komt er natuurlijk wel heel wat bij kijken. Je zal een groep moeten organiseren waarin er een duidelijke communicatie is naar de gemeente en de glasvezelbeheerders toe. Denk hierbij aan het aanstellen van een woordvoerder, flyers en posters maken, of het organiseren van een buurtevenement.
Aansluiten bij een bewonersinitiatief
Tenslotte kun je je als enkele bewoner ook aansluiten bij een bestaand initiatief. Dit is misschien wel de makkelijkste mogelijkheid omdat dan bovengenoemde zaken al geregeld zijn. Vaak worden dit soort initiatieven ook formeel ondersteund door de glasvezelbeheerders. Zij willen namelijk ook dat er meer glasvezel netwerken worden aangelegd. Zo kun je dus ook informeren wat er al bestaat aan initiatieven.
Er zijn in ieder geval tal van mogelijkheden om te zorgen dat ook jij in de toekomst een glasvezel aansluiting kunt hebben.