Home Nieuws Ken jij deze kruiden al?

Ken jij deze kruiden al?

0
Ken jij deze kruiden al?

Verslijt jij het ene potje peper of zout na het andere omdat je nog geen andere kruiden gebruikt voor je gerechten? Tijd om daar verandering in te brengen. Je kunt tegenwoordig kiezen uit een groot scala kruiden waarmee je de lekkerste gerechten kunt maken. Bevind je even in een internationale keuken en verras je vrienden en familie met je unieke recepten. Kruiden brengen je eten niet alleen op smaak, maar brengen ook diverse gezondheidsvoordelen met zich mee. Je kunt daarom ook kruiden als voedingssupplement nemen, als aanvulling op je voeding. Er zijn dus meer mogelijkheden dan simpelweg een multivitamine kopen. Onderzoek eerst natuurlijk wel goed of jouw lichaam hier behoefte aan heeft. Benieuwd met welke kruiden je allemaal kunt uitbreiden? Lees dan verder.

Ashwagandha

Het is een kruid met een moeilijke naam, maar daarom niet minder belangrijk: ashwagandha. Een belangrijk kruid dat vele toepassingen kent. Het wordt gemaakt van de vermalen wortels van de plant en wordt in de oude, Indiase, vedische boeken veel besproken. Volgens de theorieën staan een goede gezondheid en balans van geest en lichaam niet los van elkaar. Ashwagandha kan hier positief aan bijdragen, doordat het rustgevend is en helpt bij geestelijke druk en inspanning. Het kruid zou kunnen helpen om een gevoel van ups en downs te verminderen, geestelijk en lichamelijk in balans te blijven in periodes van stress en te ontspannen.

Ginkgo biloba

Afkomstig van de Ginkgo biloba boom en al eeuwenlang gebruikt in Chinese tradities is het kruid ginkgo biloba. Van dit kruid wordt gezegd dat het goed is voor de doorbloeding, de concentratie en het geheugen. De bomen waarvan dit kruid afkomstig is worden al duizenden jaren rondom tempels geplant en de noten worden geregeld in de traditionele Chinese kruidenleer aangewend.

Kurkuma

Al iets meer bekend in de Westerse wereld is het kruid kurkuma. Dit kruid wordt al eeuwenlang door Indiërs gebruikt vanwege de krachtige inhoudsstoffen die goed zijn voor de lever en de gewrichten. De gele kleur in kerrie is ook afkomstig van kurkuma, zo zal je vast wel eens wat van dit wondermiddel binnenkrijgen. Over kurkuma wordt gezegd dat het bijdraagt aan de normale werking van de gewrichten, spijsvertering, leverfunctie, hart- en bloedvaten en het cholesterolgehalte.

Mucuna pruriens

Een beetje een vreemde eend in de bijt, maar daardoor niet minder belangrijk is mucuna pruriens. Dit is namelijk geen kruid, maar een boon. Het wordt al duizenden jaren in de traditionele Ayurveda in India gebruikt en zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Ook kan het helpen bij ups en downs, het libido en een regelmatige menstruatie. De plant staat ook wel bekend als de fluweelboon, een tropische plant die wel achttien meter hoog kan worden. Het extract wordt uit de bonen of zaden gehaald.