Werken in de landbouw, iets voor jou?

De meeste mensen die in de landbouw werken zijn daar terecht gekomen via hun familie. Meestal is er sprake van een familiebedrijf waar iedereen van jongs af aan, aan meewerkt. Zo ook mijn overburen. Het stuk land achter hun huis hebben zij al ruim honderd jaar en gebruiken zij om niet alleen bloemen, maar ook groenten te verbouwen. Maar ook als je geen jarenlange ervaring in de landbouw hebt, kun je er prima aan de slag. Als jouw ultieme droom een boerderij met wat koeien en kippen en een stuk land is, is het toch wel handig als je weet wat je allemaal binnen de landbouw kunt doen. Dat vertel ik je dan ook in deze blog.

Grondbewerking

Als eerst benoemen we grondbewerking. Grondbewerking kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën en heeft als doel het behouden van een goede bodemstructuur. Een snelle doorworteling van de bodem is namelijk vereist voor een ongestoorde groei. Hoofdgrondbewerking heeft als doel het onderwerken van gewasresten en onkruiden, maar ook de afvoer en berging van overtollige neerslag. Hierbij wordt verschil gemaakt tussen een zandgrond en een kleigrond en tussen een kerende en een mengende beweging. Na de hoofdgrondbewerking start je de zaaibedbereiding. Zaden worden in de vaste ondergrond gezaaid, waarna kieming en begingroei optreed. Bij stoppelbewerking voer je overtollige neerslag af en hef je oppervlakkige verdichtingen op. Dit is vooral belangrijk wanneer er onder ongunstige omstandigheden is geoogst.

Oogsten

Bij het oogsten haal je de landbouwproducten binnen. Dit wordt dan ook wel de oogst genoemd. Vroeger werden er nog wel eens oogstfeesten gehouden als de oogst goed gelukt was. Helaas kennen we dat tegenwoordig eigenlijk niet meer. Een oogst kan ook mislukken, bijvoorbeeld als de oogst door slecht weer weinig of niet is gegroeid. Eigenlijk mislukt het gewas dus en is het oogsten niet begonnen – maar dat terzijde. Oogsten kan met de hand of met een oogstmachine. Voor verschillende gewassen heb je dan wel weer verschillende machines nodig. Er worden tegenwoordig veel tweedehands landbouwmachines aangeboden, waarmee je dus een hoop geld bespaart.

Bemesten

Bemesten is misschien niet het leukste klusje dat er is. Bij het bemesten verspreid je namelijk mest over de grond ten behoeve van planten. Mest voorziet bodem en gewassen namelijk van nieuwe voedingsstoffen. Er zijn verschillende soorten meststoffen, zoals dierlijke mest, compost of kunstmest. Vaste kunstmest kan worden toegevoegd door middel van een kunstmeststrooier. Natuurlijke mest is afkomstig van koeien, schapen of pluimvee. Dit verspreid je met een mestverspreider, die werkt doordat een trekker een aantal walsen aandrijf met de aftakas. Dit kunnen zowel verticale als horizontale walsen zijn.

Geef een reactie